Wedstrijdinfo

 

Omdat we regelmatig vragen van ouders en van judoka's krijgen over wat een judowedstrijd nu inhoudt en wie daar al aan kan deelnemen, leggen we hier uit welke wedstrijden er zijn en waar je aan moet denken. 

 

Judowedstrijden zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van de judoka. Alle geleerde technieken kun je nu in de praktijk toetsen. Deelname aan enkele wedstrijden is ook verplicht om voor een volgende band in aanmerking te komen. De Judoclub stelt een paar wedstrijden verplicht voor de jeugd. Dit zijn de Instapstage en de clubkampioenschappen, Hier doen dus alle judoka’s aan mee. 

Instapstage

Bij Judoclub Jigoro Kano Sevenum worden alle judoka’s die al minimaal een half jaar deelnemen aan de lessen ingeschreven voor de instapstage. Aan deze wedstrijden doen alle judoka’s mee die nog geen 12 jaar zijn en nog geen groene band hebben. Dit zijn beginners wedstrijden in de plaatsen Sevenum, Lottum, Venray, Meerlo en Wanroij. De datums van deze wedstrijden worden omstreeks oktober doorgegeven. Dit is een laagdrempelig toernooi. Als alle wedstrijddagen om zijn volgt de finaledag met de prijsuitreiking. Voor deze wedstrijden hoef je geen lid te zijn van Judobond Nederland en iedereen mag hier zonder entree te betalen komen kijken. 


Interne Competitie

Enkele judoclubs in de omgeving hebben een competitie opgezet, speciaal voor beginnende judoka's die aan wedstrijden willen deelnemen maar nog geen wedstrijdervaring hebben. Judoka's van 6 tot 15 jaar kunnen hieraan deelnemen. Iedereen die hieraan mee wil doen krijgt van de judoleraar een wedstrijdkaart waarop vermeld staat in welke groep hij/zij is ingedeeld, wat afhankelijk is van het gewicht. Op de kaart staan alle wedstrijddatums en plaatsen vermeld. Hoe laat je aanwezig moet zijn ligt aan de groep waar je ingedeeld bent. Dit vertelt je judoleraar jou bij het uitreiken van de kaart. Na inschrijving worden de judoka's ingedeeld in poules. Tevens wordt op deze wedstrijdkaart de behaalde plaats van de dag genoteerd. De wedstrijden vinden plaats in de regio. 

 

Na elke wedstrijddag ontvangen de nummers 1, 2 en 3 een medaille. Je judoleraar heeft de kaarten en kan jou advies geven of je aan deze wedstrijden kunt deelnemen. 

 

Dit toernooi is aangemeld bij de Judobond Nederland dus in principe moet je hiervoor JBN lid zijn. Zie ook de website van de interne competitie: http://www.judokanblerick.nl/IC/


Jeugd Judo Competitie Limburg (JJCL)

Een volgende stap in het wedstrijdjudo is deelname aan de Jeugd Judo Competitie Limburg. Dit is een teamcompetitie waar teams van diverse verenigingen, verdeeld over 5 wedstrijddagen, tegen elkaar strijden in een systeem van promotie en degradatie.

 

Er zijn vier categorieën: jongens -12 jaar; meisjes -12 jaar; heren -15 jaar en dames -15 jaar. Ieder team bestaat uit 5 judoka’s, van 5 verschillende gewichtsklassen. De trainer bekijkt ieder jaar of er vanuit de jeugdleden voldoende judoka's in de verschillende gewichtsklassen aanwezig zijn om teams samen te stellen.

 

Per wedstrijddag zijn er gemiddeld 3 tot 5 rondes waarbij de teams tegen elkaar strijden.

Iedere ronde worden er 5 individuele wedstrijdjes gespeeld, tegen een tegenstander van het andere team van dezelfde gewichtsklasse. Worden er 3 of meer individuele wedstrijdjes gewonnen, dan heeft het team die ronde gewonnen. Als alle rondes zijn gespeeld, wordt er gekeken of het team promoveert naar een hogere poule, of degradeert naar een lagere poule.


Diverse toernooien

Veel Judoverenigingen organiseren diverse toernooien. Dit kunnen zowel beginners- als gevorderde toernooien zijn. Bij de beginnerstoernooien wordt er bij de poule indeling zoveel mogelijk rekening gehouden met het niveau van de Judoka's. Bij gevorderde toernooien worden de poule's ingedeeld naar leeftijd (geboortejaar), dames of heren en gewichtsklasse. Hier wordt dus niet gekeken naar niveau of band. 

 

Voor een overzicht van alle officiële toernooien, zie de toernooiagenda van de judobond.


Districtskampioenschappen

Districtskampioenschappen worden georganiseerd door de Judo Bond Nederland district Limburg. Dit zijn kampioenschappen waar nationale kampioenschappen opvolgen. Voor de jeugd (jonger dan 12 jaar) zijn nog geen nationale kampioenschappen, dan worden het districtswedstrijden genoemd. Deelname aan deze wedstrijden is voor judoka’s die genoeg ervaring hebben om hieraan deel te nemen. De beslissing voor deelname ligt bij je judoleraar. 


Clubkampioenschappen

De judoclub organiseert een maal per jaar in de Kruisweide een interne wedstrijd. In principe is dit kampioenschap  voor judoka’s van onze eigen vereniging maar vanwege onze samenwerking met judo vereniging Majuso uit Maasbree (wedstrijdgroep) hebben hun judoka's in 2024 ook mee mogen doen. De clubkampioenschappen zijn deel van het bandexamen en daarom worden alle judoka's verwacht om hier aan deel te nemen. Je wordt tijdens deze kampioenschappen door de trainer in een poule met judoka's met een vergelijkbaar niveau ingedeeld en binnen jouw poule strijd je om de eer maar ook voor de medaille. Kijk voor de juiste datum op de jaarkalender. 


Waar moet je aan denken als je mee gaat doen aan Judowedstrijden en hoe werkt dat eigenlijk zo'n Judotoernooi? 

 

DE UITNODIGING

Judoclub Sevenum krijgt regelmatig uitnodigingen om deel te nemen aan toernooien. Als we aan een toernooi mee willen doen, worden er via e-mail uitnodigingen gestuurd naar die judoka’s van wie we denken dat ze goed mee kunnen doen aan dat toernooi. Voorwaarde is dat je lid bent van Judo Bond Nederland (JBN) en in het bezit bent van een geldig JBN-pasje. Als je mee wilt doen aan een wedstrijd meld je jezelf aan via de mail. Vervolgens ontvang je van onze penningmeester een factuur om het verschuldigde inschrijfgeld te betalen. Deze bijdrage varieert per toernooi. Onze vereniging betaalt ook een deel van de wedstrijdkosten om je te stimuleren mee te doen. De wedstrijdcommissie zorgt vervolgens voor de inschrijvingen van het toernooi en voorziet je verder van informatie. Deze informatie zul je vaak per mail ontvangen, maar er wordt ook vaker een Whatsapp groepsapp aangemaakt.

 

WEDSTRIJDINFORMATIE 

Een week tot enkele dagen voor het toernooi ontvangt de wedstrijdcommissie de indeling van de deelnemers en de weegtijden. Je krijgt dan een e-mail met daarin onder andere de tijd dat je aanwezig moet zijn om te wegen, in welke gewichtsklasse je bent ingedeeld en het adres van de sporthal.  

 

VERVOER 

We gaan ervan uit dat iedereen voor eigen vervoer kan zorgen. Mocht dit niet het geval zijn laat dit dan rechtstreeks aan de wedstrijdcommissie weten. Samen rijden is natuurlijk ook een optie. 

  

HET TOERNOOI

Wat moet je meenemen?

  • Het Judopaspoort van Judobond Nederland moet je altijd meenemen. Dit moet volledig zijn ingevuld: de Kyu’s (banden), er moet een pasfoto inzitten en een handtekening van de judoka. Zorg ook voor een geldige JBN-pas (oranje pasje) bij het paspoort.
  • Wat te drinken voor tussen de wedstrijden door (water/sportdrank). Zorg dat je niet teveel drinkt want dan krijg je er last van tijdens de wedstrijden. Drink niets waar prik in zit. Eten doen we niet tussendoor, maar ruim vóór en na de wedstrijden. 
  • Een goed passend en schoon judopak (met voor de dames een wit T-shirt eronder). Wanneer je pak te klein is, vooral de mouwen, bestaat de kans dat je van de scheidsrechter niet mee mag doen! Laat het controleren door je judoleraar. 

In de sporthal waar het toernooi plaats vindt krijgen de coaches meestal alle weegkaarten uitgereikt. De deelnemers die later komen moeten zelf even zoeken waar de coaches zijn. Ze krijgen dan, nadat ze zich hebben omgekleed, de weegkaart en moeten dan naar de weging. Hier wordt gekeken of je in de juiste gewichtsklasse bent ingedeeld. Het kan zijn als je zwaarder bent dan aangegeven, dat je in een zwaardere poule komt. 

Ouders en andere belangstellenden moeten plaats nemen op de tribune. Hiervoor wordt meestal entree gevraagd. 

Na de weging moet je zelf goed opletten wanneer je wordt omgeroepen en op welke mat je moet judoën. Een van de coaches zal je als het mogelijk is coachen. Soms lukt dit niet omdat er teveel deelnemers tegelijk moeten judoën. Als je vervolgens een van de gelukkigen bent die een prijs heeft gewonnen moet je weer goed opletten wanneer je wordt opgeroepen voor de prijsuitreiking. Hier moet je in judopak of trainingspak naartoe.  

 

TOT SLOT 

De wedstrijdcommissie en judoleraar beoordelen of je in staat bent om aan een wat groter toernooi mee te doen. Zelf mag je ook vragen om aan toernooien mee te mogen doen. De judoleraar zal dan beoordelen of je hier aan toe bent. Heb je nog vragen, dan kun je die stellen aan de judoleraar of de wedstrijdcommissie.

Je kunt je vragen ook stellen door een mail te sturen naar wedstrijden@judoclubsevenum.nl of info@judocubsevenum.nl.